Frequently Asked Question

Toetscombinaties bij het opstarten voor Macs
Last Updated 5 years ago

Toetscombinaties bij het opstarten voor Macs

Sommige functies en tools van de Mac zijn beschikbaar door tijdens het opstarten bepaalde toetsen op het toetsenbord ingedrukt te houden.

Om een van deze toetscombinaties te gebruiken, houdt u de toetsen ingedrukt onmiddellijk nadat u op de aan/uit-knop hebt gedrukt om de Mac in te schakelen of meteen nadat de Mac begint met opnieuw opstarten. Houd de toetsen ingedrukt tot de omschreven actie wordt uitgevoerd.
Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, wordt het opstarten mogelijk pas voltooid nadat u het firmwarewachtwoord hebt ingevoerd.

Indrukken tijdens opstarten Beschrijving
Shift (⇧) Opstarten in de veilige modus.
Option (⌥) Opstarten in Opstartbeheer, waarin u andere opstartschijven kunt kiezen, indien beschikbaar.
C Opstarten vanaf een beschikbare cd, dvd of USB-stick met een geldig besturingssysteem voor de Mac. Of gebruik Opstartbeheer, zoals hierboven beschreven.
D Opstarten met de ingebouwde Apple Hardware Test of het hulpprogramma Diagnostische informatie Apple, afhankelijk van het model van uw Mac. Of gebruik Option-D om via dit hulpprogramma op te starten via het internet.
N Opstarten vanaf een compatibele NetBoot-server, indien beschikbaar. Houd Option-N ingedrukt als u met een standaardschijfkopie voor opstarten vanaf de NetBoot-server wilt opstarten.
Option-Command (⌘)-P-R Het NVRAM of PRAM opnieuw instellen.
Command-R Opstarten met het ingebouwde macOS Recovery-systeem. Of gebruik Option-Command-R of Shift-Option-Command-R om op te starten met macOS Recovery via het internet. macOS Recovery installeert verschillende versies van macOS, afhankelijk van de toetscombinatie die u tijdens het opstarten gebruikt.
Command-S Opstarten in de modus voor één gebruiker.
T Opstarten in de doelschijfmodus.
X Opstarten vanaf een macOS-opstartschijf wanneer de Mac anders zou worden opgestart vanaf een niet-macOS-opstartschijf, zoals een Windows-partitie. Of gebruik Opstartbeheer, zoals hierboven beschreven.
Command-V Opstarten in de gedetailleerde modus.
Uitwerpknop (⏏), F12, muisknop of trackpadknop Verwijderbare media, zoals een optische schijf, uitwerpen.
Deze combinaties werken op Intel-Macs. Andere toetscombinaties op de Mac zijn beschikbaar wanneer de Mac is opgestart.

Please Wait!

Please wait... it will take a second!